Náš blog nájdete na Denníku N:

Máte zažitú skúsenosť v oblasti duševného zdravia, s ktorou by ste sa radi podelili?

Gro našich aktivít tvoria destigmatizačné rozhovory na Denníku N s ľuďmi, ktorí majú psychické problémy a chcú sa s verejnosťou podeliť o svoj príbeh. Postup je nasledovný:

  1. Rozhovor je možné urobiť osobne (ak sú respondent a dobrovoľník z toho istého mesta) alebo online – cez skype / zoom/ messenger. Respondent si môže vybrať, či si praje hovor bez kamery alebo videohovor – prispôsobíme sa podľa toho, čo mu je príjemnejšie.
  2. Dobrovoľník sa stretne s respondentom a urobí audiozáznam (napríklad na svoj telefón).
  3. Následne rozhovor prepíše a pošle ho respondentovi na autorizáciu (odobrenie).
  4. Respondent ostáva v úplnej anonymite, nie je zverejnené jeho meno ani detaily, podľa ktorých by mohol byť rozpoznateľný (miesto bydliska, povolanie a pod.).
  5. Finálnu verziu rozhovoru po jazykovej a odbornej korektúre uverejňujeme spolu s ilustračnými fotografiami na našom blogu: https://dennikn.sk/autor/psychiatria-nie-je-na-hlavu/ .

Je pre nás dôležité, aby bol respondent, s ktorým robíme rozhovor, už stabilizovaný. To neznamená, že sa vždy musí cítiť dobre, ale mal by byť so svojou psychickou poruchou zmierený a spolupracovať s odborníkom. Preto nás pred stretnutím zaujíma:

  • Ako sa momentálne máte? Navštevujete psychiatra alebo psychológa?
  • O aký problém vo Vašom prípade ide? Stačí stručný popis alebo názov diagnózy.
  • Stretli ste sa niekedy so stigmatizáciou psychickej poruchy? Zaujíma nás vaša skúsenosť.

Ak máte záujem podeliť sa o svoj príbeh, napíšte nám e-mail: psychiatrianiejenahlavu@gmail.com. Ďakujeme!